top of page
LUHK

Kolik

Vad är kolik

Kolik i korthet är smärtor från bukhålan. Vid ett kolikanfall vill hästen inte äta längre. Den blir ofta orolig, skrapar med framhovarna och tittar sig på buken. I de flesta fall kommer smärtan från tarmsystemet. Det finns många olika typer av mag/tarmproblem som kan orsaka kolik. De vanligaste är förstopp­ning och gaskolik. Övriga orsaker kan vara omvridning (tarmvred) av tunntarm eller tjocktarm och inflammationer i tarmarna.


Vad skall du göra vid ett kolikanfall?

Tillkalla din veterinär. Ta bort allt foder. Se till att det finns vatten. Är hästen inte alltför sjuk så kan du gärna leda den för att lindra smärtorna. Låt hästen dock vila mellan promenaderna.

Ge aldrig läkemedel utan att först ha konsulterat med din veterinär. Smärtstillande läkemedel kan maskera symptom och förhindra effektiv vård. Ha uppgifter till jourhavande veterinär tillgänglig. Se även till dina försäkringsuppgifter på förhand. Tänk igenom hur du skulle ordna en eventuell transport till ett djursjukhus.

De flesta fall av kolik kan veterinären behandla hemma i stallet. Veterinären gör oftast en allmän klinisk undersökning, en rektalundersökning och stoppar ner en sond i magsäcken för att kontrollera vätskeansamlig. Generellt går behandlingen ut på att lindra hästens smärta, förebygga uttorkning och få igång tarmmotoriken. Om hästen inte svarar på behandlingen eller är mycket allvarligt sjuk så kan det vara aktuellt att fortsätta behandlingen på en hästsjukhus. Tarmomvridning och lägesförändringar kan ge fullständigt stopp i tarmarna och kräver ofta ett kirurgiskt ingrepp.


Hur förebygga kolik?

Hästens tarmbakterier är viktiga komponenter i nedbrytningen av fodret. De är samtidigt mycket känsliga för förändringar i utfodringen. Ge hästen grovfoder av hög kvalitet. Foderbyten bör ske under en längre period, helst flera veckors tid. Motionen bör vara regelbunden. Se till att det alltid finns vatten tillgängligt året runt. Hästens tänder måste undersöka regelbundet. Gör upp en avmaskningsplan tillsammans med din veterinär. Försäkra dig också om att hästen inte har sand i tjocktarmen.




123 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Hammashoito

Laserhoidot

Comments


bottom of page